Secció de Senderisme

Una sortida cultural de geologia per s'Esclop i el Galatzó

La secció de Senderisme ha realitzat avui diumenge una sortida cultural de geologia per la zona de s'Esclop i el puig del Galatzó. Sota el guiatge del nostre soci i geòleg Damià Perelló tots els assistents han pogut conèixer una mica més l'entorn d'aquesta zona i conèixer el per què de les formacions allà existents.

El grup ha iniciat el recorregut al Boal de Ses Serveres. Des d'allà s'ha dirigit cap a la Coma den Vidal, on s'ha pogut entendre el significat de la paraula coma. Seguidament, a través del GR 221 s'ha passat per devora el castellet on s'ha interpretat el seu origen i, tot seguit, cap a la font del Quer. Allà els assistents han rebut una explicació del per què hi ha fonts a la Serra de Tramuntana i el significat de Quer.

A continuació el grup ha avançat cap a la Gran Mola. Allà, en Damià Perelló ha explicat el paper que va tenir Mallorca en l'establiment de la mesura universal de longitud: el metre. Ha relatat les vicissituds que el matemàtic i president més efímer de la república francesa va passar a Mallorca.

Ja per acabar s'ha iniciat el descens per la cara oest. S'ha arribat a la caseta de s'Esclop, s'ha passat per una fortificació àrab i a través del pas del Cossi s'ha retornat al punt d'inici d'aquesta interessant caminada.

20 de setembre de 2020


Una sortida per l'entorn de la costa d'Estellencs

La secció de Senderisme ha realitzat avui diumenge una sortida ben interessant per la zona de la costa d'Estellencs en la que ha estat la primera activitat del club després de les vacances estivals.

Concretament, el grup ha recorregut diversos paratges com el port d'Estellencs, el pas del torrent de Sa Tanca, el mirador des Collet, el torrent de Sa Tanca, la punta de sa Serralta, s'Algar o el Coll de Sa Teulera.

Durant la caminada s'ha pogut veure la formació geològica d'Hort de Sa Cova, una formació que data del Triàsic Inferior i que amb 225 milions d'anys és la més antiga de Mallorca. Aquesta formació està formada per arenes de quars sedimentades en un delta de rius que podien provenir de la zona del sistema Central (Madrid) o dels Apalatxes (Nova York o Ohio), ja que l'Atlàntic no existia.

Com sempre, l'activitat s'ha duit a terme respectant el protocol Covid-19 que va aprovar el club per a totes les activitats que organitza.

6 de setembre de 2020


Sortida nocturna amb pernocta al cim de l'Ofre

La secció de Senderisme ha realitzat aquest cap de setmana una sortida nocturna amb pernocta inclosa al cim del puig de l'Ofre.

L'activitat va consistir en ascendir ahir dissabte fins el cim del puig de l'Ofre, on el grup de senderistes hi va arribar a darrera hora del dia.

Després d'una agradable nit marcada per la bonança climatològica d'aquest mes de juliol, avui dematí s'ha presenciat la sortida del sol darrera els cims de la Serra de Tramuntana i s'ha retornat a Sóller.

19 de juliol de 2020


La clàssica del Torrent de Pareis

La secció de Senderisme va completar diumenge una de les clàssiques de cada estiu: el Torrent de Pareis.

Per donar més interès a la sortida es va afegir el torrent de Lluc. Des d'allà, el grup va iniciar un recorregut ben entretengut a través dels passos i racons que hi ha en aquesta zona del terme municipal d'Escorca.

La jornada esportiva va finalitzar a Sa Calobra on es va degustar una paella per recuperar forces en un dels restaurants de la zona.

7 de juliol de 2020


Aucanada i la visita a la cova Tancada

Després de tres mesos, ahir diumenge es va reprendre l'activitat del nostre club. La secció de Senderisme va realitzar una sortida per la zona d'Aucanada, incloent la visita a la cova Tancada.

El grup de senderistes del CMES va iniciar la volta al campament de la Victòria. Va transitar pel camí de Ses Fontanelles i el coll de na Benet abans d'arribar a la cova Tancada. Posteriorment, es dirigiren cap el refugi del Coll Baix, just abans d'emprendre el retorn al punt d'inici a través de la Talaia d'Alcúdia i l'ermita de La Victòria.

22 de juny de 2020


Els passos aeris de les muntanyes de Deià

La secció de Senderisme va realitzar diumenge una interessant sortida pels voltants de Deià. Un nombrós grup de socis varen recórrer alguns dels passos aeris situats a les muntanyes que envolten el poble.

Concretament, es va tenir l'oportunitat de transitar pel pas den March o el pas del Recó, a més d'assolir els cims del Puig de Sa Galera (908 metres) o el Puig del Vent (1.005 metres).

La sortida es va completar amb les explicacions del geòleg Damià Perelló, que diumenge es va encarregar de guiar-la.

3 de març de 2020


Transitant per la Mola de Planícia

La secció de Senderisma ha fet una sortida avui diumenge per la Mola de Planícia. En Miquel Àngel ha desvetllat alguns dels secrets que amaguen aquests paratges.

16 de febrer de 2020


Una sortida cultural per la zona de Miramar

Ahir diumenge els integrants de la secció de senderisme varen realitzar una sortida cultural per l'entorn del monestir de Miramar i els miradors de l'Arxiduc.

Un interessant recorregut per la història de Ramón Llull i de l'arxiduc Lluis Salvador a càrrec de Joan Avellaneda, amenitzat amb la música de na Marta Alcover

3 de febrer de 2020


 

 

 

 

 

Calendari sortides Secció Senderisme 2020

19 Gener: Sortida cultural d'arqueologia a la zona del Puig del Moro

2 Febrer: Sortida cultural per la zona de Miramar

16 Febrer: Circular per Planícia i Sa Mola

1 Març: Sa Galera

15 Març: 0-1400 metres. Sa Calobra-Penyal del Migdia

5 Abril: Sortida cultural de botànica per la zona del Massanella

9, 10, 11, 12 i 13 Abril: Sortida hivernal a Pirineus. Pujada al Maladeta (Osca)

3 Maig: Pas de Son Ripoll

17 Maig: Pas den Reynés, Pas del Diable. Puig Tomir

6 i 7 Juny: Volta a Sóller

21 Juny: Sa Cova Tancada

5 Juliol: Ràpel a Sa Foradada

Del 27 de Juliol al 2 d'Agost: Sortida als Pirineus

20 Setembre: Sortida cultural de Geologia per la zona de s'Esclop

4 Octubre: Sortida cultural d'Arqueologia per la zona del Caló des Moro o Cala Varques

18 Octubre: Canaleta del Massanella

1 Novembre: S'Arrom

15 Novembre: Sóller - Pollença

20 Desembre: Mortitx

Graduació de dificultat de les sortides

Aquesta classificació de dificultat de senderisme té en compte quatre paràmetres principals:

1- La distància a caminar.
2- El desnivell i pendents a pujar.
3- La facilitat o dificultat per trobar l'itinerari.
4- La possible dificultat tècnica o habilitat necessària per superar certs trams.

Com a norma general aplicarem el nivell de dificultat més alt de qualsevol dels quatre paràmetres. Per exemple, si una excursió pel fet de ser d'una distància curta hauria de ser del nivell 2, però hi ha un pas en el que s'ha de grimpar utilitzant les mans, la classificarem de nivell 4.

Dificultat 1 (Molt fàcil): Distància curta i sense pujades d'importància amb camins ben definits.

Dificultat 2 (Fàcil): La distància que es camina no és molt llarga. Pot haver-hi pujades amb certa pendent.
Els camins estan ben definits.

Dificultat 3 (Mitjana): La distància total de l'excursió pot ser entre 10 i 15 quilòmetres. Pot haver-hi trams del camí o de l'itinerari que no estiguin ben definits. El desnivell pot ser elevat amb pendents llargues i pujades a cims i colls.

Dificultat 4 (Un poc difícil): Només recomanable per a persones entrenades i disposades a caminar molt. És possible que en algun tram sigui necessari utilitzar les mans per abordar passos i obstacles considerables.

Dificultat 5 (Difícil): El camí deixa pas a torrents, cingles i guals. Pot ser necessari la utilització de cordes per assegurar-se o baixar en ràpel en algun tram.

Dificultat 6 (Molt difícil): És obligatori l'ús de cordes i s'ha de tenir un bon nivell de forma física i de tècnica.

Normes per participar a les sortides

Les excursions d'aquest calendari estan orientades a majors de 18 anys, per raó de nivell avançat.

Per a participar-hi menors hauran de tenir un mínim de 16 anys o complir-los l'any en curs (nascuts al 2002), sempre i quan siguin de nivell de Dificultat 3 o inferior. Aquests menors hauran d'anar acompanyats dels seus pares o tutors.

El cap de secció de Senderisme es reserva el dret a canviar, anul.lar, posposar o modificar les activitats per causes de força major.

El Tiempo en Sóller

Arxiu

Senderisme 2011

Senderisme 2012

Senderisme 2015

Senderisme 2016

Senderisme 2017

Senderisme 2018

Senderisme 2019

Enllaços

Normes bàsiques de seguretat a la muntanya.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Soller.net